Bruksanvisning til Rhino Horn / Nesehorn

Bruksanvisning til Rhino Horn Junior

Salt and luke warm waterVannet

Det følger en måleskje, Rhino Skje, med Rhino Horn så du får riktig saltmengde til saltvannet. Du heller en Rhino Skje med vanlig fint kjøkkensalt eller havsalt (NaCl) i hornet, og deretter fyller du kroppsvarmt (37° C) vann i. Du lukker Rhino Horns to åpninger med en fingertupp på den ene åpningen og håndflaten over den andre, og så rister du hornet noen ganger for at saltet kan løses ordentlig opp.

Om du er usikker på vannkvaliteten, må du koke vannet et minutt og la det kjøle ned til kroppstemperatur. Er vannet i kranen OK, kan du bruke det.

Kaldt vann og ferskvann irriterer slimhinnene. Vannet til neseskylling skal derfor være saltvann med 0,9% salt i, det som kalles fysiologisk saltvann – tilsvarende kroppsvæskenes saltspenning. En Rhino Skje rommer 2,7 g fint salt, og med ca 300 ml vann i Rhino Horn blir det 0,9% saltvannsløsning. Vannet bør også være omtrent samme temperatur som kroppen (ca 35-37° C). Når vannet er mest mulig lik slimhinnene i nesen, er det behagelig og forfriskende å skylle nesen med Rhino Horn.

Neseskylling med Rhino Horn JuniorSelve skyllingen

Når du skal skylle nesen med Rhino Horn, stikker du først tuten opp i det ene neseboret og puster gjennom munnen. Du kan begynne med å ha Rhino Horn i det mest åpne neseboret. Så bøyer du deg litt fremover og snur hodet til siden slik at Rhino Horn er øverst. Du løfter Rhino Horn så mye at vannet renner inn i det øverste neseboret og ut av det andre.

Sørg for at du ikke stikker haken for langt frem, men holder den nærmere kroppen. Får du vann i halsen når du skyller, er årsaken at haken er stukket for langt frem.

Når ca halvparten av vannet har rent gjennom nesen, fjerner du Rhino Horn og lar vannet i nesen dryppe ut. Du tømmer nesen grundigere for slim og vann ved å blåse forsiktig i ett nesebor om gangen. Det er viktig at du blåser så forsiktig at du ikke hører klikk eller andre lyder i ørene. Hører du slike lyder, blåser du for kraftig. Det er viktig å blåse skånsomt.

Gjenta fra motsatt side.

Alt vannet skal utNesen tømmes

Når du er ferdig med å skylle fra begge sider, må du forsikre deg om at alt vannet kommer ut av nesen og bihulene. Det er ikke gunstig for slimhinnene å ha vann stående i nesen i lengre tid – spesielt ikke om vinteren. Du får overskytende vann ut av nesen ved å bøye hodet frem og ned så du får toppen av hodet så langt nedover som du klarer. Snu så hodet til siden, lukk det nederste neseboret med en finger og blås – forsiktig, ikke kraftig – gjennom det øverste neseboret. Hold litt papir for nesen. Igjen er det viktig å understreke at du blåser mildt så du ikke får et ubehagelig trykk i ørene etter skyllingen. Det er ikke sikkert det kommer noe vann ut, men gjør denne enkle raske sjekken i tilfelle det skulle være vann igjen. Det må ut.

Gjenta fra motsatte side, og gjør ev dette til begge sider noen ganger.

Til slutt kan du stå opp og blåse inn og ut i hvert nesebor for å “tørke” nesen etter skyllingen.

Rengjøring

Rhino Horn / Nesehorn skylles, tømmes helt for vann og stilles til lufttørking etter bruk. Virus og bakterier har ikke levevilkår på tørr plast. Etter tørking vil det derfor på tuten kun finnes de virus og bakterier som i forveien er i luften vi puster. Rhino Horn / Nesehorn tåler mikrobølgeovn, oppvaskemaskin og koking i noen minutter. Rhino Horn tåler til å med noen minutter i autoklave uten å ta skade. Normalt er det nok å la Rhino Horn / Nesehorn lufttørke før neste bruk.

ØNH-leger anbefaler at Nesehornet er en like personlig ting som en tannbørste. Dersom flere skal bruke samme Nesehorn kort tid etter hverandre, må det kokes i vann i noen minutter.

Gjør jeg noe galt?

Problem 1: Vannet kommer ikke gjennom nesen

Løsning: Det kan være to årsaker og løsninger:

A Nesen er tett fordi slimhinnene er hovne. Du får ikke puste i det ene eller begge neseborene og får derfor heller ikke vannet forbi.

Det kroppsvarme saltvannet virker avspennende på hevelsen i slimhinnene og vil åpne den tette nesen. La vannet stå i nesen ca fem sekunder. Så heller du fra andre siden og lar vannet stå i nesen en stund. Gjenta fra side til side til vannet renner igjennom etter hvert som hevelsen i slimhinnene dempes.

B Du holder kanskje Rhino Horn skjevt inn i nesen og presser tutens åpning inn mot neseborets midtvegg. Da kommer ikke vannet inn i nesen.

Problem 2: Vannet renner ned i munnen og halsen

Løsning: Du stikker helt sikkert haken for langt frem. Ta haken nærmere brystet. Da unngår du å få vann i halsen.

Problem 3: Det er ubehagelig

Løsning: Det er viktig med riktig mengde salt i Rhino Horn. Er det for lite salt i vannet, presser det i nesen. Er det for mye salt i vannet eller er vannet for kaldt, svir det i nesen. Vannet er vel heller ikke for varmt? Det skal være behagelig varmt, kroppsvarmt. Med riktig mengde salt og riktig temperatur, er bruken av Rhino Horn / Nesehorn behagelig.

Hvorfor bruke Rhino Horn?

Bruk av Rhino Horn / Nesehorn lindrer vanlige plager som tett nese ved forkjølelse. Neseskylling fjerner slim, og slimhinnene avspennes. Det åpner nesen så du puster friere. Rhino Horn er veldig nyttig for mennesker med astma eller støv- og pollenallergi. Allergenene skylles bort, og flimmerhårene gjør en bedre jobb. Bruk af Rhino Horn er en effektiv behandling av akutt bihulebetennelse og vil også lindre godt ved behandling av kronisk bihulebetennelse. Selv alvorlige luftveissykdommer som cystisk fibrose, KOLS og ciliær dyskinesi lindres ved bruken af Rhino Horn. For dem som snorker, vil neseskylling før sengetid være en hjelp (ikke minst for partneren). Efter en neseoperasjon er neseskylling med saltvann obligatorisk.

Gravide har lett for å få hevelse i slimhinnene i nesen og vil ha god nytte av Rhino Horn.

De fleste synes at det er godt  å ta en dusj av den enkle grunnen at det virker forfriskende og oppkvikkende. En indre dusj med Rhino Horn gir samme følelsen.

Overdreven bruk av nesespray bryter ned slimhinnene. Saltvannet i Rhino Horn gjør slimhinnene mer motstandsdyktige overfor angrep av virus og bakterier. Det varme saltvannet stimulerer også luftveissystemets naturlige selvrensemekanisme. Det øker flimmerhårenes transport av slim og partikler opp og ut av lungene.

Hvor ofte kan jeg gjøre neseskylling?

Man kan fint bruke Rhino Horn / Nesehorn hver dag. Er man i en spesiell situasjon i en periode – det er mye pollen man reagerer på, man er forkjølet eller har akutt bihulebetennelse – kan man gjerne gjøre neseskylling flere ganger pr dag. Men normalt – for velvære, for hygiene og allmenn forebygging – holder det med én gang om dagen.

Rhino Horn / Nesehorn produseres og distribueres av
YOGAPROSESS AS
Postboks 2599 Solli
0203 Oslo

Fremstilt av miljøvennlig, resirkulerbar PEHD (PolyEthylene High Density)
Fri for skadelige kjemikalier. Har blitt undersøkt gjennom en REACH 168 test
Fri for kadmium – Fri for Bisphenol A (BPA) – Fri for ftalater